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¥e. Lourdes A, Riverea
Mg Sara Rosenbaum
Children's Defense Fund
122 C Street, N.W.
Washi ngton, D.C. 20001

Dear ¥s. Rivera and ¥s. Rosenbaum:

| amreaponding to your nenorandum requesting clerificatl of of
case management services for Kedicai d-enrolled children umfer
the EPSDT program You indicate inyour memorandumthat tfie
State of Missouri and the Health Care Fi nancing

Adm ni stration's XKansas City Regional Ofice have taken H¥
position that theState does not have to pey for case
managenent services for EPSDT recipients.

T

I agree with your conclusion that case managenent services't
under section 1505(a) of the Social Security Act (the Act) [ar®
required to beprovlded to EPSDT recipients, ifdetermined}t®
be medically necessary, As you indicate inyourletter, the
Omi bus Bucget Reconciliation aAct of 1989 added section
1905(r) of the Act which requires States to provide any t‘
services included in section 1905(a) of the Act when mnedickl
necessity for the service is shown by an E?SDT screen, i
regardl ess of whether such services arecovered under the ﬂ
State plan, IQ

Care management services areincluded in section 1505(a)(1§)

of the Act. Therefore, they nust be provided to an EPSDT §

reci pient when found to be nedically necessary. Under thig
authority, case management may beused te reach out beyond|the
bounds of theXedicaid program to coxdinate access to & broaa
range of services, regardless of the source of funding ﬁorﬁthe

services to which access is gained. The services to which:

accessis gai ned must befound by the Medicaid agency  t© bé
[medically necessary for the child, However, the medlcally'f{
k

|

necessary servicesdo not have to be nedical in_nature or

t
case nmAnagement services furnished under section 1905(&)(1?
of the Act is at the Federal Medical Assistance Percentzags

rei mbursabl e under The r3iceid State PlYem “TYwrinmbursemen ‘)for
<Targeted Case Managenent (TCM services are not nandatory :

under EPSDT because they are found at section 1915(g)(1)" @
the Act, rather than 1905(a) of the Act.
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My staff has been in contact with our Kansas Cty F@g|onm

O fice regarding this issue. The Assistant Regiona
Admini{strator assures us that he does not agree with thes
position that Missouri has taken. He asoindicated that |
regional office staff have advised Missouri that it nust make
case MAnNagenent services,as provi ded forunder section [
1905(a)(19) of the Act, available to EPSDT recipientswhen
medi cal |y necessary. Regi onal office staff believe there jpay
be some confusi on becauge the definition for T@4 under section
1915(g) (1) of the Act and case nmanagenent services under
section 1905(a)(19) of the Act have the same definition. |

Additionally, | amforwarding a copy of your correspondencL to
our regional office, I amrequesting that they teke whateber
action is necessary to assist Nissouwii in bringing its
Medicaid plan into conpliance with the requirenments of bGeetiiem
1905(r) of the Act regarding the provision of all nedically
necessary services listed in section 1905(e) of the Act. i
| hope this information is hel pful, and | appreciate your
interest on this issue,

8incerely yours,

%}}%«JV}L
Christine Nye ///Eg/)ZJA
Director

Medi cai d Bureau

cc:
Associ ate Regional Administrator; Kansas City
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