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             HEALTH&HUMAN SERVICES

Refer to:

From Acting Director
Medicaid Bureau

     Certification of Facilities Providing Acute Psychiatric
Services to Individuals Under Age 21 (Your Memorandum Dated
March 2, 

T O

Regional Administrator
Region IX, San Francisco
A'ITN: Division of Medicaid

This is in response to your memorandum to William Lasowski,
which requested policy clarification on the appropriate
providers for inpatient psychiatric services for individuals

,-under age 21.

1

Specifically, you wanted to know if services
provided by Kedren Community Medical Center (Kedren), which is
certified as a Medicare psychiatric hospital but is not
accredited by the Joint Commission of Accreditation of

i
Healthcare Organizations        , are reimbursable under
Medicaid to this facility.

We have recently reevaluated our policy on acceptable providers
of inpatient psychiatric services for individuals under age 21.
Although the regulations at 42 CFR 441.151 state that these
services may only be provided in a psychiatric facility or
program approved by the JCAHO, the statute indicates that these
services may be provided by a psychiatric hospital as defined
in section 1861(f) of the Social Security Act (the Act). We
have determined that there is nothing in the statute that
prevents inpatient psychiatric services for individuals under
21 provided by psychiatric hospitals (as defined at section
1861(f) of the Act) that are not JCABO accredited from being
covered under Medicaid. Therefore in the absence of a change
in the regulations or the statute,

4
npatient psychiatric

services for individuals under age 1 that are provided in
psychiatric facilities or program8 accredited by the JCAEO pi
facilities that meet the definition of a psychiatric hospital
at section         of    Act are covered under Medicaid,
provided that all other applicable    the 
and regulations regarding psychiatric services are satisfied.7
Thus, if       meets the definition of a psychiatric hospital
at 1861(f) and       all other applicable requirements,
Medicaid may then pay for the inpatient psychiatric services it
provides to          under age 21.

cc:
All                 Administrators


