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Docunent: 2A\SUPDEV..RES

Refer to: Rr3-bmp (20)

Ms. Sherry Know ton

Deputy Secretary

O fice of Medical Assistance Programs
Department of Public Welfare

P.O Box 2675

Harrisburg, Pennsyl vania 17105

Dear Ms. Knowl ton:

This is in response to your request for advice regarding the avaflabilisy
of federal financial participation (FFP) for assistive devices provided
under the EPSDT benefit. These services are commonly included in the

i ndi vidual i zed educational plans for handi capped children. The devices
described in your letter to us includea TocuchTalker W th Mincpeak,
DynaVox and an Appl e LI conputer, which appear to be personal conputers
including nonitors and keyboards, printers, and various adapted software,
osed to help the child insocial or educational situations.

A technical anmendnent in the Medicare Catastrophic Coverage Act of1988
prohi bits restrictions on funding for medical assistance for covered
services furnished to a handi capped child becausetheservi ces are
included inthe child' s individualized education plan (IEp). However, the
service provided to the child as part of the |IEP nust be coverable under a
Medicaid benefit in order to be reinbursable. The Omibus Budget
Reconciliation Act of 1989 (OBrRA 89) expanded the definition of services
required to be provided to children under the Early and Periodi c Screening,
Di agnostic and Treatnent (EPSDT) program +to include all medically
necessary services coverable under Medicaid, whether ornot the service is
included in the State plan.

Under the Medicaid program nedical equi pnent may be furnished under the
home health benefit. Regulations at 42 CFR 440.70 (b) (3),, home health
services, provide for the provision of "nedical supplies, equipnment and
aPpI!ances suitable for use in the home." The individual would have to be
el1gible for hone health services and the equi pnent would be for use in
the honme. In your letter you advised us that the deviceswould be used to
assist the children in comunicating not only at home, but in school and
in social situations such as aShOBpln mall'. If so, coverage of

equi prent under the hone health benefit for use outside the hone would be
probl emati c.

Certain types of medical- equipnent may be covered as a "prosthetic device"
as defined by regulations at 42 CFR 440.120 (c). This section defines
prosthetic devices as replacenent, corrective or supportive devices

Prescri bed by a physician or

other licensed practitioner ofthe healing arts to *(&) artificially
replace a mssing portion of the body; (2) prevent or correct physical
defcrmity or mal function; or (3) support.” a weak 6t defzrmedportion Of the

[



rd i
vennsylvania My choose to provide this type of equipment under a home and
edrzuity based wai ver pro%fam. Under the waiver, a state IS not limited
in the scope c¢s services they can provide, which allows the state to
provide Sone services which do not neet the definition of a ceverable

Medi caid service.

Whille a state is required to provide all nedically necessary services to
Medicaid eligible children under age 21 as part of the EPSDT program the
state may establish procedures to ensure that the nost cost effective,
medically appropriate treatment is provided. This nmeans that where threze
are medically appropriate alternative types of treatment or in this case,
equl pment available, the state mayuse cost effectiveness as one tacter in
determ ning which will be available to the recipient. Such determinations
must be madeon a case by case basis. Therefore, if the state determired
that sone type of assistive device was nedically necessary for a given
child, it would also be able tomake the determination as to what type of

devi ce woul d be avail abl e,

Wile it is difficult for us to classify the assistive devices described
in your letter as nedical equipnent, we have determined that Pennsylvania
could, wunder certain circunstances, deternmine that this equi pnent may be
covered under its Medicaid program and under which appropriate service
category such equi pnent will be included. if the state deterni nes that
the assistive devices are nedical equipnent, nedically necessary for a
particular child, and reinbursabl e under one of the Kedieaiid service
categories, Federal financial participation would be avail able.

We trust that this information is responsive to your inquiry. Please
contact us if we can be of additional assistarce.

Sincerely,

Robert J. Tayl or o
Associ at e Regional Adm ni strat or

D vision of Medicaid



